skip to Main Content

Wereldkampioen zoekt plekje in de maatschappij

Petra de Bruin - Wielrennen

Ogen vol ongeloof keken de wereld in, toen ze als eerste de finish over ging, de regenboogtrui mocht aantrekken en voor eigen publiek het volkslied klonk. De wereld, die haar in 1979 opeens leerde kennen als dé nieuwe wereldkampioen wielrennen. Zeventien lentes jong – maar niet onbeschadigd – stond ze op het erepodium in Limburg. Petra de Bruin. Twaalfde telg in een gezin van dertien. Op haar twaalfde maakte haar vader plots een einde aan zijn leven. De man die haar had aangemoedigd op de racefiets te stappen, heeft haar nooit zien triomferen. En haar nooit de afgrond in zien vallen.

Na het WK werd Petra namelijk jarenlang structureel, door meerdere mannen uit de wielerwereld, seksueel misbruikt. Door haar trainer, de mecanicien en een bestuurslid van de KNWU. ‘Was ik maar nooit wereldkampioen geworden’. Dat schoot dikwijls door haar gedachte. Ze is beschadigd voor het leven, maar wil ooit weer het podium bestijgen. Dan om met haar verhaal als voorbeeld te dienen en anderen te helpen. “Des te langer je het geheim met jezelf meedraagt, des te moeilijker wordt het om er daarna mee te leven.” Ze spreekt uit ervaring.

Zelf droeg zij het grote geheim zo’n 35 jaar bij zich. In december 2016 trad Petra, die dertig jaar eerder enkele etappes won in de Tour de France voor vrouwen, er voor het eerst mee naar buiten, in Nieuwsuur. Ze verwachtte begrip, maar wéér werd er door velen weggekeken, weer kreeg zij een klap in het gezicht. Nog steeds onder behandeling. “Sport maakt meer kapot dan je lief is. En volgens mij is dit allemaal niet de bedoeling van sport.”

“Ik ga opnieuw aan mijn leven beginnen, mijn tweede leven. Het is een zware taak, maar ik ben een veldwerker en de mooie eigenschappen die je als mens kunt hebben, die heb ik. Dus ik ga hem volbrengen. Ik klopte zelf op deuren, die soms niet opengingen of ik was bij de verkeerde, of ze hielpen mij niet verder. Daar word je doodmoe van. Daarom zou het goed zijn dat – wanneer iemand zich meldt – ik kan helpen om het bij de kern aan en op te pakken en te kijken naar de mogelijkheden en plekken waar iets te halen valt, qua verlichting van de lasten. Waar krijg je echt gehoor, erkenning en bevestiging? En hoe kun je dealen met dat stuk pijn? Hulp op maat is dus belangrijk. Daar wil ik graag een rol in spelen.”

Wil jij je verhaal delen?

Blijf er niet mee rondlopen. Je hoeft het niet voor jezelf te houden of weg te stoppen uit schaamte, angst voor het breken van je sportcarrière of je plezier in de sport. Breng je verhaal naar buiten en vertrouw op jezelf dat het goed is om te doen. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen!

Mede mogelijk gemaakt door

Back To Top