Over ons

Het platform Sporters Helpen Sporters, onderdeel van de Stichting De Stilte Verbroken, is opgericht door Renald Majoor en Anne van Dijk.

Renald Majoor

Hij was een zeer getalenteerd voetballer in de jeugdopleiding van Vitesse. De wereld lag aan zijn voeten. Renald Majoor had na een moeilijke jeugd het plezier in het leven helemaal teruggevonden. En hij had een passie. Alles had hij er voor over om profvoetballer te worden. Maar toen was er die elftalbegeleider. En die avond alleen in diens huis. In één klap was alles verwoest. Een groot voetbaltalent, een jong en veelbelovend sportleven in de knop gebroken. Doordat één volwassene zijn handen niet thuis kon houden.

Renald Majoor heeft vele jaren geworsteld met zijn geheim. De draad oppakken, iets nieuws opbouwen, het ging niet meer. Totdat hij enkele jaren geleden de stilte verbrak. Letterlijk. Zijn verhaal greep heel Nederland aan. Alle grote dagbladen en televisiezenders besteedden aandacht aan het probleem. Dit gaf Renald nieuwe energie, en kracht om ook andere jonge sporters te helpen. Want dat hij niet de enige was die met dit immense geheim bleef rondlopen, was wel duidelijk.

De stilte moest voor veel meer mensen verbroken worden. Daarom startte Renald met zijn stichting: De Stilte Verbroken. Een platform met als doel om te informeren, signaleren en stimuleren. Alles om grensoverschrijdend gedrag uit de sport te verbannen.

Een lotgenotenplatform is een logisch onderdeel van de stichting. Op dit platform moeten slachtoffers van iedere vorm en soort van grensoverschrijdend gedrag in de sport zich comfortabel voelen om hun verhaal te doen, en te delen met lotgenoten.

Anne van Dijk

Zij was, en is nog steeds een gepassioneerd volleybalspeelster. Jong en ambitieus. Ze trainde veel en had enorm veel plezier in haar sport. Vertrouwen in de coaches en begeleiders om haar heen, was voor Anne vanzelfsprekend. Tot die ene dag, in maart 2017.

Ze was dertien toen ze merkte dat haar trainer haar stiekem filmde in een wc-hokje in de kleedkamer. De deur had hij op slot gedraaid. Ondanks zijn ontkenningen confronteerde ze hem direct en stapte samen met haar moeder naar de politie. Het werd een loodzwaar traject, vol ontkenning, twijfel en vooroordelen. Lange tijd ging het slecht met Anne. Ze kon er niet over praten, de omgeving deed alsof het er niet was. Dat voelde niet goed.

Totdat ook zij haar stilte verbrak en aan de zijde van Renald Majoor mee ging strijden tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Want elk geval is een streep door het zorgeloze leven van een jonge sporter. Elk geval is er één teveel.

Praten met een lotgenoot, in haar geval met Renald, heeft Anne enorm geholpen in de verwerking van haar jarenlang weggestopte trauma. Nu wil ze hetzelfde doen met andere lotgenoten. Ze is ambassadrice van De Stilte Verbroken en luisterend oor op het platform Sporters Helpen Sporters.

Doel van het platform

Zowel Renald Majoor als Anne van Dijk merkten dat praten enorm kan helpen bij het verwerken van een gebeurtenis als grensoverschrijdend gedrag. Normaal gesproken is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Schaamte voor wat er gebeurd is, het gevoel niet begrepen of niet geloofd te worden, het zijn voor alle slachtoffers herkenbare gevoelens. Praten met lotgenoten kan de drempel om te gaan praten enorm verlagen. Wie begrijpt beter wat je hebt doorgemaakt, wat je voelt en ervaart, dan een lotgenoot? Daarom is het platform Sporters Helpen Sporters opgericht. Samen praten helpt écht.

De Stilte Verbroken

In 2017 startte Renald Majoor met de stichting De Stilte Verbroken. Doel van de stichting is om grensoverschrijdend gedrag in de sport uit te bannen.

Door de problematiek bespreekbaar te maken.

Door slachtoffers een luisterend oor te bieden en te helpen met eventuele vervolgstappen. Door bestuurders, trainers, ouders én sporters bewust en alert te maken.

Door samen met sportbonden en clubs maatregelen te nemen die in de praktijk grensoverschrijdend gedrag onmogelijk moeten maken.

Het platform Sporters Helpen Sporters is één van de instrumenten waarmee De Stilte Verbroken haar doel, in dit geval hulp en een luisterend oor voor de slachtoffers, probeert te bereiken.

Wil jij je verhaal delen?

Blijf er niet mee rondlopen. Je hoeft het niet voor jezelf te houden of weg te stoppen uit schaamte, angst voor het breken van je sportcarrière of je plezier in de sport. Breng je verhaal naar buiten en vertrouw op jezelf dat het goed is om te doen. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen!

Mede mogelijk gemaakt door