skip to Main Content

Dit was 2020

Het turbulente jaar 2020 is bijna voorbij. Voor ons een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, want er is veel gebeurd.

In mei lanceerden we ons lotgenotenplatform Sporters Helpen Sporters, waar we slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de sport een luisterend oor willen bieden en hen de mogelijkheid willen geven hun verhaal kwijt te kunnen. Vanuit onze ervaring weten we namelijk dat praten over wat je is overkomen helpt bij het verwerken van wat je hebt meegemaakt.

Ambassadeurs

Al direct wisten sporters, die in hun verleden slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag, ons te vinden. Voor hen gold ook dat het jarenlang wegstoppen van de gevoelens van schaamte en onmacht niet hielp bij hun herstel. Mede door hun verhaal te doen op ons platform maken we samen een vuist. Wij zijn dan ook trots dat oud-topatleten Ilonka, Petra, Orvedo en Maaike als ambassadeurs voor ons lotgenotenplatform optreden om samen met ons grensoverschrijdend gedrag in de sport een halt toe te roepen.

Cijfers

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is in 2020 een veelbesproken thema. Eén op de acht mensen heeft ooit in zijn of haar leven te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de sport en één op de 200 heeft zelfs te maken gehad met verkrachting. Meestal zijn slachtoffers jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Niet alleen komt seksueel grensoverschrijdend gedrag voor in een afhankelijkheidsrelatie, zoals tussen trainer en pupil, maar ook onder jongeren zelf is sprake van grensoverschrijdend gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het filmen van een medesporter met een telefoon tijdens het omkleden.

Sinds de start van ons platform in mei 2020 hebben wij vijftien meldingen ontvangen van sporters die slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hiervan zijn negen sporters die met hun verhaal via ons platform naar buiten willen treden en we verwachten dat er in 2021 meer volgen.

Zichtbaarheid

Het afgelopen jaar hebben wij het platform Sporters Helpen Sporters veelvuldig in de media kunnen presenteren. Van interviews in nieuws- en vakbladen tot deelname aan een podcast, landelijke online meetings en televisie interviews met onze ambassadeurs.
Daarnaast zijn we druk bezig met het ontwikkelen van aanbod richting sportverenigingen en -organisaties om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport bespreekbaar te maken middels kleedkamergesprekken.

Samenwerkingen

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met diverse partijen. Zo werken wij samen met Slachtofferhulp Nederland, het Ministerie van Volksgezondheid en Sport, de Stichting De Stilte Verbroken, de KNVB, en CVSN (NOC*NSF). Wij zijn deze organisaties dan ook erg dankbaar voor hun betrokkenheid.

Vooruitblik 2021

Aan de vooravond van 2021 is het ook een mooi moment om vooruit te blikken naar het jaar dat voor ons ligt.

  • In Europa is een project gelanceerd om ook binnen Europa de aanpak van misbruik binnen de sport aan te pakken. Dit is een samenwerking tussen België, Finland, Cyprus, Hongarije, Spanje en uiteraard Nederland.
  • Met Arnhem, Utrecht, de provincie Gelderland en Vitesse gaan we samenwerken in het kader van het Sportakkoord en een veilig sportklimaat.
  • Tijdens het EK voetbal in 2021 werken we samen met de KNVB en zullen we in het voetbaldorp op het Museumplein op de mainstage in Amsterdam zichtbaar zijn.
  • Met de KNVB organiseren we komend jaar bijeenkomsten bij betaaldvoetbalclubs en werken we aan een licentie/keurmerk voor het voetbal en uiteindelijk voor de hele sportsector. Dit doen we in samenwerking met Toon Gebrands die tevens ambassadeur is van de Stichting De Stilte Verbroken.

Wij wensen je hele fijne feestdagen en een gezond en sportief 2021!

Wil jij je verhaal delen?

Blijf er niet mee rondlopen. Je hoeft het niet voor jezelf te houden of weg te stoppen uit schaamte, angst voor het breken van je sportcarrière of je plezier in de sport. Breng je verhaal naar buiten en vertrouw op jezelf dat het goed is om te doen. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen!

Mede mogelijk gemaakt door

Back To Top